למידה מהבית היא כבר לא מילה גסה, אלא חלק בלתי נפרד מתהליך החינוך של ילדים החל מהגן ועד התיכון והבגרויות. אבל איך מעצבים לילדים סביבת למידה משמעותית, אפקטיבית ובעיקר מהנה? הנה המדריך המלא
הנושא של עיצוב סביבת למידה הוא אחד הדברים החשובים ביותר של התקופה האחרונה. עוד לפני הסגר והקורונה שהשאירו את תלמידי ישראל והעולם בבתים, הורים ואנשי חינוך הבינו את החשיבות של עיצוב סביבת למידה אפקטיבית ומשמעותית. מצד שני, לא כל הורה שמבין את החשיבות של יצירת סביבות למידה מותאמות אישית גם יודע כיצד לעשות את זה בין ארבע הקירות של הבית או החדר.
השלב הראשון בתהליך של עיצוב סביבת למידה הוא להבין את הקשר בין המרחב לבין תהליכי הלמידה והיעילות שלהם. מחקרים מראים בבירור קשרים בין עיצוב מרחבי למידה לתהליכי הוראה ולמידה ואי אפשר להתעלם מהם. בשלב הבא, כל שנדרש הוא להביא את התאוריה לפרקטיקה ולעצב את סביבת הלמידה באופן שיעלה בקנה אחד עם הצרכים של הילד גם עכשיו וגם בעתיד.
איזה חדר הכי מתאים עבור עיצוב סביבת למידה?
כל חדר בבית יכול להתאים עבור סביבת למידה ויצירת מרחבי הכלה משמעותיים. המטרה של מרחבים מן הסוג הזה היא להגביר את הזמינות הרגשית, על מנת שגם ההורה וגם אנשי החינוך יצליחו להכיל קשיים שעמם הילדים מתמודדים. אם ההורים ואנשי החינוך מכילים את הקשיים ומגלים זמינות רגשית גבוהה, לילד תהיה תחושת עצמאות ומסוגלת שגם תשפר אצלו את הביצועים.
מבחינה פרקטית, הדרך להשלים את התהליך של עיצוב סביבת למידה היא לייצר עבורו תנאים אופטימאליים ונוחים. הסביבה צריכה להיות נעימה, מותאמת גיל ומעוצבת, אבל לא צבעונית או מבלבלת מדי. בנוסף, כדאי שבכל סוג של סביבת למידה יהיה מספיק מקום עבור ציוד אישי של הילד כדי לגרום לו להרגיש בנוח.
לאיזה גילאים מיועדת סביבת למידה?
לכל גיל יכולה להיות סביבת למידה מעט אחרת. כך למשל בסביבת למידה לפעוטות נרצה לשמור מקום שבו אפשר לשים תיק גן ולשלוף ממנו קלמר או צבעים לציור, בעוד בסביבת למידה לבני נוער נשים דגש על ציוד ארגונומי שמתאים לישיבה ממושכת מול המחשב או ספרי הלימוד לבגרויות.
במובן מסוים עיצוב סביבת למידה דומה לאופן שבו מבצעים עיצוב משרדים במאה ה-21: מסתכלים מה קהל היעד צריך ונותנים לו חכות ולא רק דגים. זה נשמע מובן מאליו, אבל מדובר על אחד הדברים הקשים ביותר בתחום של עיצוב פנים ועל נושא שמחייב מעורבות של בעלי מקצוע שמגיעים מהתחום ומכירים אותו.
התועלת של עיצוב סביבת למידה
הדברים הקטנים עושים הבדל גדול בעיצוב סביבת למידה משמעותית ומועילה. זה מתחיל בשמירה על כללים של אורטופדיה או ארגונומיה בישיבה מול מחשב או טאבלט וכולל גם את ההשפעה של סביבת הלמידה על יכולת הריכוז, על תחושת הסיפוק ועל הרצון להמשיך וללמוד.
הכי חשוב לעצב את סביבת הלמידה לפי דרישות שעולות מהילד עצמו. אם לדוגמא הילד מתמודד עם קשיי ריכוז, ניתן לתרום לו באמצעות שילוב בין תאורה טבעית מהחלון לבין תאורה מלאכותית עם מנורה שולחנית. אם הקושי הוא בישיבה ממושכת, כיסא אורטופדי יעשה את ההבדל.
כמו כן, עיצוב סביבת למידה כבר לא מוגבלת רק לחדרים פנימיים של הבית. אם המשפחה גרה בבית צמוד קרקע, אין שום בעיה לשלב ריהוט גן ארגונומי ולגלות דינאמיות. גם זה מאפיין בולט של סביבות לימודים חדשות וחבל לוותר עליו.
כמה עולה לעצב סביבת למידה ומרחב?
עיצוב סביבת למידה היא השקעה משתלמת. עם זאת, צריך להיערך לתקציב של כ-300-450 ש"ח לשעת ייעוץ עם מעצבי פנים ועוד כ-3,000-12,000 ש"ח לרכישת ריהוט, מערכות ישיבה ופתרונות אחסון.
אם מחליטים לשנות את כל החדר ולשבור קירות, צריך לשלם כ-3,000-4,500 ש"ח לקירות בלוקים וטווח של 2,000-3,200 ש"ח לקירות גבס. כל זה לא כולל את רכישת ציוד הלימודים, המחשבים וכן הלאה וכמובן את השדרוגים מבחינת הצבע. למרות ההוצאה, מדובר על השקעה טובה שאת הפירות שלה רואים מהר מבחינת השיפור בתפוקה ובביצועים של הילדים גם בבית הספר וגם במסגרות חינוך חוץ פורמליות.